I 1982 kom en lille uanseelig tibetansk flygtning og søgte arbejde i min kunsthåndværkervirksomhed i Søborg. Jeg selv var kun 21 år, og havde netop etableret mig som selvstændig erhvervsdrivende, med al den usikkerhed det nu indebar, så det var ikke det mest indlysende fornuftige at ansætte endnu en person på det tidspunkt.
Men der var noget særligt ved den karismatiske tibetaner, der opsøgte mig. Han stod i en desperat situation; hvis ikke han kunne dokumentere, at han havde fast arbejde, ville han få problemer med de danske myndigheder. Det var i første omgang af medfølelse, at jeg ansatte ham, men det skulle dog hurtigt vise sig, at den beslutning var en kæmpe gevinst.
Det varede ikke længe, inden der opstod en dyb fortrolighed mellem Lakha Lama og mig. Mens vi sad og arbejdede, talte vi om alt muligt; om livet, om filosofi, om Tibet. Der skete noget forunderligt under disse intense samtaler; fuglene flokkedes om det vindue vi sad ved, og satte sig i lange rækker på sprosserne. Det slog gnister mellem os, og det kunne fuglene åbenbart mærke.
Det har ikke altid været lige nemt, men både ægteskabet og virksomheden har holdt i medgang og modgang gennem foreløbig 33 år. Vi er meget forskellige, men det er netop det, der er den bærende kraft i vores parforhold. Vi værdsætter mangfoldigheden og polariseringen i vores tværkulturelle samliv.
Lakha Lama har som flygtning fra Tibet oplevet at miste alt, og har flere gange været tæt på at miste livet, så han tager de småproblemer vi har her i Danmark med et lunt smil:
"Ting og penge har ikke en fast værdi i sig selv, det er vores personlige værdsættelse, der skaber værdi og giver os en lykkefølelse. Værdi er et relativt begreb, der er afhængigt af omstændighederne. Hvis du er ved at dø af tørst i en ørken, og får valget mellem et kilo guld og et glas vand, så vil du helt sikkert føle, at vandet har den største værdi".
Lakha Lama's enkle livsvisdom har sat sit præg på min måde at drive virksomhed på. Et CareTrade produkt, bliver ikke bare kalkuleret efter sin materielle værdi. Det skal helst også have en gavnlig effekt.
Det lå jo lige til højrebenet, at benytte vores gode netværk blandt de tibetanske flygtninge, til at starte et værksted for socialt udsatte kvinder i Nepal. Jeg er ydmygt taknemmelig for, at disse skønne mennesker er kommet ind i mit liv, og at mine finurlige "Nisser uden grænser" kan forsørge 10 flygtningefamilier i Nepal.